BLOG

Μάθετε τα νέα μας!

Πως να προλάβετε την οστεοπόρωση


Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση, η οποία σύμφωνα με έρευνες πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη και συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι μπορεί να είναι πιο σπάνιο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων μικρότερης ηλικίας, που πάσχουν από οστεοπόρωση. Ουσιαστικά, η οστεοπόρωση είναι η σταδιακή λέπτυνση του οστίτη ιστού και η απώλεια της οστικής πυκνότητας του οργανισμού.

Αίτια

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, όταν το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αναπτύξει με ευκολία καινούρια οστά και δεύτερον όταν επαναπορροφά πολλά παλιά οστά. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνουν και οι δύο καταστάσεις ταυτόχρονα.

Οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι η πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και η πτώση της τεστοστερόνης στους άνδρες (κυρίως άνω των 60 ετών). Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Άλλες αίτιες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι η συνεχόμενη ακινησία και παραμονή στο κρεβάτι, η έλλειψη βιταμίνης D, οι διατροφικές διαταραχές, η χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κληρονομικότητα, η διατροφή με υπερβολικά μικρή ποσότητα ασβεστίου, κ.α.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι ο πόνος στα οστά, η απώλεια ύψους, η κύφωση (καμπούριασμα) και οι πόνοι στον αυχένα. Αξίζει να τονισθεί ότι από ειδικούς του χώρου η οστεοπόρωση πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως ύπουλη και «αθόρυβη» ασθένεια, γιατί τις περισσότερες φορές όταν ο ασθενής βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της νόσου, δεν παρουσιάζει έντονα και αξιοπρόσεκτα συμπτώματα. Γι’αυτό και είναι πολύ σημαντική η διάγνωση, αλλά και η πρόληψη της ασθένειας.

Τρόποι πρόληψης

1. Ισορροπημένη διατροφή: Μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των οστών. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (πχ γάλα, αβγά, τυρί). Επιπλέον, ιδιαίτερα βοηθητική για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να αποδειχθεί και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D (πχ αβγά, γάλα αμυγδάλου, χυμός πορτοκάλι, βρόμη, κλπ).

2. Σωματική άσκηση: Η συστηματική σωματική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών. Η πλήρης ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη οστική απώλεια. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επιβλαβής για τα κόκαλα.

3. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφέ: Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ (πάνω από τρία φλιτζάνια ημερησίως) αυξάνει αισθητά την απώλεια ασβεστίου από τα οστά.

4. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την οστική πυκνότητα του οργανισμού.

5. Αποφυγή καπνίσματος: Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα βλάπτει σημαντικά την υγεία των οστών, οδηγώντας στη σταδιακή φθορά και αλλοίωση τους. Μάλιστα κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι θεραπείες της οστεοπόρωσης είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε άτομα που καπνίζουν συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

6. Απότομη και υπερβολική απώλεια βάρους: Η υπερβολική και απότομη απώλεια βάρους έχει βλαβερές συνέπειες για τα οστά, καθώς πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει απώλεια της οστικής μάζας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις ασθενών με νευρογενή ανορεξία, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν οστεοπόρωση βαριάς μορφής.

Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι συνδυαστικά με τα μέτρα πρόληψης πάντα θα πρέπει να αναζητούμε και τη γνώμη ενός ειδικού.

Πηγές:


© 2023 Eifron. All Rights Reserved. Developed by CreativeDays