BLOG

Μάθετε τα νέα μας!

Έντονη κούραση ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης; Μάθετε πώς να τα ξεχωρίζετε!


To σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι μία πάθηση, η οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πολλές υποχρεώσεις και τα απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα των σύγχρονων κοινωνιών, φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των ατόμων, που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Τι είναι η χρόνια κόπωση;

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, το οποίο είναι γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή αλλιώς συστηματική νόσος κόπωσης και έλλειψης υπομονής, είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη σωματική και ψυχική εξάντληση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης δεν αισθάνονται σχεδόν ποτέ ξεκούραστοι μετά από τον ύπνο, αντίθετα πολλές φορές η εξάντληση τους επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Απόρροια αυτής της συνθήκης είναι να τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης να αποβαίνουν ιδιαίτερα επιζήμια για την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την κούραση από την κόπωση/εξάντληση. Άλλωστε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιος κουρασμένος μετά από μία εξουθενωτική μέρα. Η χρόνια κόπωση όμως διαφέρει από αυτή την κατάσταση. Είναι μία βαθιά εξάντληση που το άτομο που τη βιώνει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί καν στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας του.

Συμπτώματα

 Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης συνήθως ταλαιπωρούνται από μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, τα οποία είναι τα εξής:

1. Αδυναμία συγκέντρωσης

2. Έντονοι σωματικοί πόνοι (πχ στις αρθρώσεις, στους μύες και στα οστά)

3. Εξάντληση μετά από κάθε δραστηριότητα

4. Ισχυρό αίσθημα ζάλης, αστάθειας, αδιαθεσίας και αδυναμίας

5. Δυσκολία στον ύπνο

6. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Ποιους προσβάλλει η χρόνια κόπωση;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 30 – 50 ετών. Γενικότερα έχει υπολογιστεί, ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι ένα σύνδρομο που είναι δύσκολο να διαγνωστεί, διότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική ιατρική εξέταση που να σχετίζεται με τον εντοπισμό του. Η διάγνωση του γίνεται συνήθως μετά από τον εντοπισμό και την αναγνώριση διάφορων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Αιτία

Η ακριβής αιτία του συγκεκριμένου συνδρόμου παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, διότι πιστεύεται ότι στην εμφάνιση του παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, τόσο σωματικοί, όσο και ψυχολογικοί. Στους σωματικούς και ψυχικούς παράγοντες που μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την εκδήλωση του συνδρόμου συγκαταλέγονται: οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού, οι ορμονικές διαταραχές, οι ψυχικές ασθένειες, η κληρονομικότητα κ.α.

Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εξαρτησιογόνες ουσίες, κ.α.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Σωστή διαχείριση ενέργειας: Είναι αναγκαίο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ενεργειακό μας φορτίο σε καθημερινό επίπεδο.

2. Αλλαγές στη διατροφή: Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε μικρές μερίδες φαγητό και σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, προκειμένου να έχουμε περισσότερη ενέργεια σε καθημερινό επίπεδο.

Ο ισχυρός σύμμαχός μας στη μείωση της χρόνιας κόπωσης και στην αύξηση της ενέργειας και αντοχής είναι το John Noa Caps Energia Q10. Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής περιέχει το Συνένζυμο Q10, βασικό καθήκον του οποίου είναι να συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), που είναι ο κυριότερος φορέας ενέργειας στα κύτταρα.

Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε, ότι το σύνδρομο χρόνιας πάθησης είναι μία πολύπλευρη πάθηση, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε και τη γνώμη κάποιου ειδικού, προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή διάγνωση και στη συνέχεια στη διαδικασία εξατομικευμένης θεραπείας.

Πηγές:

 


© 2023 Eifron. All Rights Reserved. Developed by CreativeDays