BLOG

Μάθετε τα νέα μας!

Αφυδάτωση: Πώς θα την αποφύγετε;


Όπως είναι ήδη γνωστό το 75% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Το νερό για τον άνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο χημικό στοιχείο, καθώς είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του, αλλά και για την επιβίωση του γενικότερα.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το νερό, προκειμένου να επιβιώσει και να λειτουργήσει φυσιολογικά. Πιο συγκεκριμένα, η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, των κυττάρων, του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του δέρματος, κ.α.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τόσο μηχανισμούς, οι οποίοι στοχεύουν στη διατήρηση του νερού και των υγρών, όσο και μηχανισμούς οι οποίοι μας «προειδοποιούν», όταν οδηγούμαστε σταδιακά (λόγω μεγάλης απώλειας υγρών) σε κατάσταση αφυδάτωσης.

Τι είναι η αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση όπως το υποδηλώνει και η ίδια η λέξη είναι η αφαίρεση του νερού από μία συγκεκριμένη ουσία. Ουσιαστικά, είναι η απώλεια υγρών από το σώμα, η οποία όμως ξεπερνά την ποσότητα των υγρών που καταναλώνονται.

Το ανθρώπινο σώμα κάθε μέρα χάνει και στη συνέχεια πρέπει να αντικαταστήσει περίπου 2-3 λίτρα υγρών. Η αναπνοή, η ούρηση και η εφίδρωση είναι κάποιες από τις διεργασίες που προκαλούν απώλειες νερού/υγρών, οι οποίες πρέπει να αντικαθίστανται σε καθημερινή βάση. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι είτε ήπιας μορφής (αντιμετωπίζεται με ευκολία), είτε εκτεταμένη (η σοβαρή αφυδάτωση χρήζει νοσηλείας).

Αίτια

1. Συνθήκες που προκαλούν τη μείωση της καθημερινής πρόσληψης νερού. Το γεγονός αυτό συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους με πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητα, αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα (πχ άτομα με μειωμένη ικανότητα κατάποσης).

2. Συνθήκες που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες υγρών (πχ κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης, σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κατά τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, σε παθολογικές καταστάσεις όπως εμετούς, διάρροιες, κ.α.

3. Συνθήκες κατά τις οποίες το άτομο μπορεί να υποστεί μεγάλη απώλεια αίματος (πχ λόγω σοβαρού τραυματισμού)

4. Συνθήκες κατά τις οποίες παρατηρείται παθολογική συσσώρευση υγρών (πχ σε περιπτώσεις εκτεταμένων εγκαυμάτων)

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καθημερινά την ποσότητα των υγρών που αποβάλλει το σώμα τους και γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το να γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, προκειμένου να την αντιληφθούμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

1. Πολύ έντονο αίσθημα δίψας και ξηρό στόμα

2. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

3. Αδυναμία συγκέντρωσης και αίσθημα κόπωσης

4. Μυϊκή δυσκαμψία

5. Αφυδατωμένη επιδερμίδα

6. Απουσία ιδρώτα

7. Πεσμένη ψυχολογία και διάθεση

Πρόληψη

Οι βασικές οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από την επώδυνη και παθογόνα κατάσταση της αφυδάτωσης είναι οι εξής:

1. Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε νερό (πχ καρπούζι, καρότα, ντομάτες, μήλα, πορτοκάλια, κ.α.).

2. Να αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση υγρών. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 2-3 λίτρα νερό καθημερινά, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

3. Να αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά (πχ γλυκά, τηγανιτά, κόκκινο κρέας, κ.α.).

4. Να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.

5. Να εντάξετε τα αλμυρά snacks στη διατροφή σας, γιατί έτσι αναπληρώνετε τις απώλειες ηλεκτρολυτών που προκαλούνται από τον ιδρώτα. Άλλωστε, ο ιδανικός τρόπος ενυδάτωσης επιτυγχάνεται μέσα από το συνδυασμό νερού, ηλεκτρολυτών και νατρίου.

6. Δεν πρέπει να πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε, γιατί τότε ο οργανισμός σας έχει ήδη αφυδατωθεί.

Συνεπώς κατόπιν όλων αυτών αντιλαμβανόμαστε ότι η αφυδάτωση είναι μία συνθήκη, η οποία εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν, εφόσον αντιληφθείτε ότι είστε έντονα αφυδατωμένοι να ζητήσετε άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πηγές:


© 2023 Eifron. All Rights Reserved. Developed by CreativeDays